facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Wywar mięsny

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

# 1,5 litra wody
# 400 g żeberek wieprzowych lub
elementów z kurczaka lub
wołowiny z kością lub
inna mieszanina mięs z kośćmi o wadze do 0,5 kg
# 2 marchewki
# 1 pietruszka
# 1/4 selera
# 1 mały por
# 1 cebula
# 2 ząbki czosnku
# 2 liście laurowe
# 4 ziarna ziela angielskiego
# 6 ziaren pieprzu
# 1 łyżka świeżej natki pietruszki (lub 0,5 łyżeczki suszonej)
# 1 łyżka świeżego lubczyku (lub 0,5 łyżeczki suszonego)
# 3/4 łyżeczki soli
# 1/2 łyżeczki cukr

Przygotowanie

Mięso myję usuwając przy okazji przy okazji skórę czy nadmiar tłuszczu. Wkładam je do garnka z zimną wodą, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień do max. 40% mocy i gotuję pod półprzykryciem około 15 - 20 minut, usuwając co jakiś czas zbierające się szumowiny.

Następnie wrzucam do garnka obraną i przekrojoną na pół włoszczyznę i nieobraną cebulę - nada koloru. Dodaję też w końcu pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, nać i lubczyk i trochę soli. Gotuję wywar pod półprzykryciem około 1,5 godziny. Zawartość garnka nie może intensywnie bulgotać, woda powinna być raczej delikatnie "gilgotana" przez ciepło.

Pod koniec gotowania przyprawiam wywar solą i pieprzem. Przy doprawianiu uważam na pewną zwodniczą cechę naszego organizmu: mianowicie gorące potrawy wydają się być bez smaku.

Po ugotowaniu wywar odcedzam, ale prawie zawsze zostawiam jedną marchew i kawałek pietruszki, selera Pokroję je potem i dodam do docelowej zupy (o ile oczywiście nie będą wadzić) albo do sałatki. Wygotowany por, cebula i czosnek idzie do śmieci.

Uwagi: Praktycznie (i ekonomicznie) jest gotować wywar w podwójnej czy nawet potrójnej ilości, część użyć od razu do zupy a resztę zamrozić. Ugotowane mięso jest idealne na pierogi, paszteciki albo do zapiekanki.

Ilość odsłon: 1103
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl