facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Zalewa uniwersalna do ogórków, papryki, buraczków oraz innych warzyw

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Zalewa:
5 litrów wody zagotować z 1/2 litra octu 10%, 0,5 kg cukru, 0,3 kg soli - ostudzić

Przygotowanie

Ogórki konserwowe: nałożyć do słoików, dodać zioła i przyprawy takie jak używamy ( koper, czosnek, liść np. wiśniowy, chrzan, gorczycą) zalewamy płynem i pasteryzujemy, ok. 5 min.
Dla urozmaicenia do części słoików dodajmy małe cebulki, marchewkę.
Zawsze z jednej porcji możemy zrobić dwa rodzaje ogórków.

Papryka: dodajemy przyprawy takie, jakie lubi nasza rodzina, przykrywamy zalewą, dodajemy w zależności od wielkości słoika 1-2 łyżki oleju. Pasteryzujemy.

Buraki: ugotowane buraki ( duże pokrojone na mniejsze części) zalewamy przygotowanym, ale bez cukru płynem. Pasteryzujemy. Pyszna "zakąska", półprodukt do zupy buraczanej, do drugiego dania na "zimno" i na "gorąco".

Zalewa uniwersalna można stosować również do różnych warzyw.

Ilość odsłon: 1425
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl