Przygotowanie
Ogórki konserwowe: nałożyć do słoików, dodać zioła i przyprawy takie jak używamy ( koper, czosnek, liść np. wiśniowy, chrzan, gorczycą) zalewamy płynem i pasteryzujemy, ok. 5 min.
Dla urozmaicenia do części słoików dodajmy małe cebulki, marchewkę.
Zawsze z jednej porcji możemy zrobić dwa rodzaje ogórków.
Papryka: dodajemy przyprawy takie, jakie lubi nasza rodzina, przykrywamy zalewą, dodajemy w zależności od wielkości słoika 1-2 łyżki oleju. Pasteryzujemy.
Buraki: ugotowane buraki ( duże pokrojone na mniejsze części) zalewamy przygotowanym, ale bez cukru płynem. Pasteryzujemy. Pyszna "zakąska", półprodukt do zupy buraczanej, do drugiego dania na "zimno" i na "gorąco".
Zalewa uniwersalna można stosować również do różnych warzyw.