facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Żeberka z grilla w sosie meksykańskim

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

# 2 kg wieprzowiny (ładne żeberka)
#
# Zaprawa do żeberek z grilla::
# 2 łyżki brązowego cukru
# 2 łyżeczki suszonego oregano
# ? łyżeczki mielonego kminku
# ? łyżeczka soli
# ? łyżeczki pieprzu
#
# Sos do żeberek z grilla:
# 1/3 szklanki sosu z ananasa
# ? szklanki oleju
# ? szklanki soku z cytryny
# ? szklanki mango pokrojonego w kostkę
# 2 łyżki posiekanej naci kolendry
# 1 łyżka ostrej papryki
# ? łyżeczki suszonego oregano
# ? łyżeczki soli
# ? łyżeczki posiekanego czosnku

Przygotowanie

Przed przystąpieniem do przyrządzania żeberek z grilla należy wymieszać dokładnie w miseczce wszystkie składniki marynaty, natrzeć nią płat ładnych grubych żeberek, odłożyć zawinięte w folię w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Grill lub piekarnik nagrzać do temperatury około 200 stopni C. Piec żeberka obracając prze 30 minut. Składniki sosu zmiksować, połowę sosu rozsmarować na żeberkach i dopiec przez następne 30 minut obracając kilkakrotnie. Pozostały sos podgrzać (można lekko zagęścić maką jeśli jest zbyt wodnisty). Żeberka podzielić na porcję, podawać z ryżem, białym pieczywem lub ziemniakami z dodatkiem sosu i surówek.

Ilość odsłon: 838
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl