facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Żurek wielkanocny

Przepis dodał: Migotka

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

* wywar z mięsa i warzyw 1,5 L
* żur 1 L
* kiełbasa biała 50 dag
* jajka 6-8 szt
* śmietana 18% 1/2 szklanki
* chrzan 1 łyżka
* cebula 1 szt
* czosnek 4 ząbki
* liść laurowy 3 szt
* majeranek 1,5 łyżki
* pieprz czarny 12 ziarenek
* sól 1 do smaku
* pieprz czarny 1 do smaku

Przygotowanie

Białą kiełbasę zalać gorącym wywarem z mięsa i warzyw, dodać cebulę opaloną nad palnikiem lub na patelni bez tłuszczu, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30-40 min.
Wyjąć cebulę, wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15-20 min.
Kiełbasę wyjąć, przecedzić całą zupę, aby była klarowna, dodać chrzan, rozgnieciony czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę pokrajać w plasterki i dodać do żurku.

Ilość odsłon: 900
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl