facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Żurek z ziemniakami

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* 1 marchewka
* 1 pietruszka
* Kawałek selera
* 1 cebula
* Liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
* 500 ml kwasu na żur
* 1.2 l. wody
* 2-3 ziemniaki
* Ząbek czosnku
* 1-2 suszone grzybki
* 60g boczku
* Majeranek
* Sól
* Pieprz.

Przygotowanie

Obrane warzywa i namoczony grzybek zalać wodą i gotować około 40 minut. Wywar przecedzić, dodać cały kwas. Do gotującej się zupy dodać stopiony boczek, roztarty czosnek, majeranek. Podawać z osobno ugotowanymi ziemniakami lub ugotowanym jajkiem na twardo. Smacznego! Uwaga - do najlepszych lekko kwaskowatych zup należy staropolski żur, inaczej zwany białym barszczem. Żur przyrządza się na zakwasie, zabiela śmietaną, doprawia ziołami i roztartym czosnkiem. Najsmaczniejszy jest żur gotowany na białej kiełbasie.

Ilość odsłon: 1097
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl