facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Żurek ze świeżymi grzybami.

Przepis dodał: Wiola S.

Ocena

1,00 ( 1 głosów )

Składniki

1,5 szklanki żuru naturalnego (zamiast kisić, najlepiej kupić gotowy z podlaskich wytwórni)
1,5 l bulionu (gotowy wywar mięsno-warzywny)
0,5 kg borowików (mogą być mieszane: borowiki, koźlaki, podgrzybki i kurki)
1 listek laurowy,
3 ziarna ziela angielskiego,
6 ziaren pieprzu,
1 cebula,
15 dkg wędzonego boczku,
0,5 kg ziemniaków,
0,5 szklanki śmietany

Przygotowanie

1. Oczyszczone i umyte grzyby pokroić w paski i wrzucić na wrzącą wodę gotować 10 min., odlać na sito i przelać gorącą wodą.
2. Do bulionu wrzucić listek laurowy, ziele angielskie i pieprz.
3. Włożyć grzyby i pokrojone w kostkę ziemniaki - gotować.
4. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wlać żur (nie wcześniej, bo pozostaną twarde pod wpływem kwasu).
5. Wędzony boczek pokroić w kostkę, zesmażyć i dodać pokrojoną cebulę. Przyrumienić i wrzucić do zupy.
6. Zdjąć z ognia, doprawić śmietaną.

Ilość odsłon: 3575
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl