Źródła kwasów tłuszczowych OMEGA-3:
- tłuste ryby (halibut, łosoś, makrela, pstrąg)
- tran
- olej lniany
Jego dzienna dawka to ok. 6 g, czyli 150 g ryby, 1 łyżka tranu lub oleju lnianego.
Źródła kwasów tłuszczowych OMEGA-6:
- orzechy
- pestki słonecznika, dyni, porzeczek
- olej z wiesiołka i ogórecznika
Jego dzienna dawka to 1–5 g, czyli 10-100 g orzechów laskowych (5 łyżek) lub 50 g włoskich (5 szt.), 1 łyżka oleju z wiesiołka, 50 g pestek z dyni.
Źródła kwasów tłuszczowych OMEGA-9:
- oliwa z oliwek
- pestki słonecznika
- ziarno sezamu
- awokado
- olej rzepakowy canola
Jego dzienna dawka to 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego albo 50 g pestek ze słonecznika lub 1/2 awokado.
Śniadanie (do wyboru):
- 2 łyżki płatków zbożowych z łyżką otrębów owsianych, orzechów, siemienia lnianego lub sezamu, wymieszane ze 150 g jogurtu naturalnego, do tego 100 g czarnych porzeczek lub mandarynka albo banan,
- bułka pełnoziarnista z 50 g twarożku granulowanego, posypanego kiełkami pszenicy, łyżeczką sezamu i łyżeczką pestek słonecznika.
Przegryzki (do wyboru):
- płatek sezamka,
- orzechy, pestki dyni lub słonecznika (po łyżeczce)
- 150 g (plaster) melona, dwa plasterki awokado, grejpfrut, 2-3 mandarynki lub śliwki, 1/2 szklanki porzeczek albo agrestu,
- łyżka pasty tahiny (z cieciorki, miazgi sezamowej, czosnku i cytryny).
1 dzień:
Obiad: Szpinak z jajkiem.
Kolacja: Sałatka ziemniaczana.
2 dzień:
Obiad: Sałatka warzywna.
Kolacja: Pieczony dorsz.
3 dzień:
Obiad: Zielone spaghetti.
Kolacja: Nadziewane pomidory.
4 dzień:
Obiad: Kurczak z fasolką.
Kolacja: Kolorowe spaghetti.
5 dzień:
Obiad: Tofu z grilla.
Kolacja: Sałatka owocowa.
6 dzień:
Wypić w ciągu dnia świeży sok wyciśnięty z 2 kg pomarańczy i 1 kg marchwi.
Aby zachować efekty diety należy nadal spożywać produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9 oraz witaminy i błonnik.