Zbytnie obniżenie stężenia cholesterolu nie jest wbrew pozorom dla nas korzystne. Stanowi on nie tylko składnik błon wszystkich komórek, ale też bez niego niemożliwa byłaby synteza ważnych hormonów: testosteronu, progesteronu, estrogenu czy kortyzonu. Nawet przewodzenie impulsów nerwowych jest ściśle zależne od cholesterolu.
Ważny jest natomiast wzajemny stosunek LDL i HDL. Dlatego dieta cholesterolowa skupia się nie tylko na ograniczaniu spożycia tłuszczy, ale w równym stopniu na zmianie proporcji przyjmowanych tłuszczy na korzyść tych zdrowych, nienasyconych.
Na czym polega dieta cholesterolowa?
Nie jest to typowa dieta prowadząca do zrzucania zbędnych kilogramów czy modelowania sylwetki – choć niewątpliwie na obie te sprawy będzie miała korzystny wpływ. Można ją stosować nawet przez długi czas, jest bowiem dobrze zbilansowana i pozwala dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych.
Pokarmy, które są w diecie cholesterolowej dozwolone i zalecane:
kawa zbożowa, herbata, soki warzywne, napoje owocowe; kefir, maślanka, jogurt, chudy biały ser, mleko niskotłuszczowe; olej sojowy, olej słonecznikowy, olej rzepakowy, oliwa, masło roślinne, margaryna; pieczywo pełnoziarniste; ziemniaki gotowane, puree, marchew, buraki, kalafior, dynia, szpinak, kabaczi, groszek zielony, cykoria, sałata, młoda fasola szparagowa; wieprzowina, baranina, wołowina, cielęcina, kurczaki, indyk; ryby; białko jajka; arbuzy, morele, brzoskwinia, pomarańcza, jabłka, winogrona, truskawki, maliny, porzeczki; budynie.
Pokarmy, których należy unikać:
sery żółte, tłuste mleko, śmietana; żółtka jaj, majonez; mięso gęsi i kaczki; bekon; frytki, placki ziemniaczane; fasola, groch, kapusta, grzyby; dżem, miód, marmolada; kakao, czekolada, słodycze, pączki, kremówki.
Ogólne zasady są takie, że w codziennych posiłkach ograniczyć należy samą ilość spożywanego pożywienia, ze szczególnym uwzględnieniem tłuszczy i cukrów prostych. Około połowa zapotrzebowania na tłuszcze powinna być przy tym zaspokajana przez oleje roślinne lub oliwę.
Zwiększamy natomiast ilość błonnika, zawartego w warzywach i owocach. Jadamy je mało przetworzone, najlepiej świeże – tak, żeby maksymalnie skorzystać z zawartych w nich substancji odżywczych i witamin. Jak długo stosować dietę – i na co zwracać uwagę?
Dietę tego rodzaju spokojnie można, a nawet należy, stosować długo – nawet kilka, kilkanaście miesięcy. W zasadzie, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w ogóle zacząć się w ten sposób odżywiać, nie nazywając już tego dietą.
Na początku przez kilka tygodni pokarmów zabronionych należy unikać. W późniejszym czasie można spożywać je w niewielkich ilościach i niezbyt często – tak „dla smaku”. O ile nadal będziemy mieć na nie ochotę, bo często osoby stosujące tą dietę twierdzą, że tłuste i zbyt słodkie potrawy przestały być dla nich smaczne.