facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \ diety
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Dieta strukturalna 2-4 kg w ciągu tygodnia

Autor: Ola

 Dieta strukturalna, dzięki minimalnej kaloryczności i maksymalnej wartości odżywczej wszystkich zalecanych w niej produktów, umożliwia realizację niezwykle skutecznych programów odchudzania.

Kuracje 800, 1200 kcal i Odchudzanie Weekendowe są coraz bardziej popularne wśród gwiazd show-biznesu, sportu i polityki oraz wszystkich, którzy dotychczas bezskutecznie starali się odzyskać i trwale zachować swoją idealną masę ciała. Pełne uzasadnienie medyczne diety  strukturalnej spowodowało, że jest ona stosowana w uzdrowiskowym leczeniu nadwagi, otyłości oraz innych schorzeń cywilizacyjnych. Kuracje odchudzające na diecie strukturalnej wprowadziło do swojego programu leczniczego Uzdrowisko Busko-Zdrój, a już obecnie podobne plany mają renomowane zagraniczne uzdrowiska.

Tajemnicą powodzenia diety strukturalnej jest uzyskiwanie – dzięki maksymalnym dawkom naturalnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy – prawidłowego tempa podstawowej przemiany materii, nawet podczas długotrwałego ograniczania kaloryczności diety. W rezultacie nie występuje charakterystyczny dla większości diet odchudzających efekt jo-jo, a pozostanie na produktach strukturalnych również po zakończeniu kuracji umożliwia trwałe unormowanie masy ciała.

Zalecane produkty są urozmaicone smakowo i zapewniają pozyskiwanie najwyższej jakości białka, tłuszczów i węglowodanów w proporcjach odpowiadających normom obowiązującym w żywieniu człowieka. Poszczególne produkty strukturalne klasyfikowane są dodatkowo ze względu na ich wartości odżywcze oraz znaczenie dla procesów regeneracji i odmładzania tkanek. Najwyższa pięciogwiazdkowa ocena wskazuje produkty najcenniejsze, których nie może zabraknąć w diecie współczesnego człowieka.

 

LISTA PRODUKTÓW ZALECANYCH W DIECIE STRUKTURALNEJ

PRODUKTY ZBOŻOWE

CHLEB PEŁNOZIARNISTY (RAZOWY) ***
KASZA GRYCZANA *****
KASZA JAGLANA****
KIEŁKI PSZENICY ****
MAKARON RAZOWY***
MUESLI BEZ CUKRU*
OTRĘBY OWSIANE****
OTRĘBY PSZENNE****
PŁATKI OWSIANE*****
RYŻ BRĄZOWY***
RYŻ DZIKI****
ZARODKI PSZENNE*****

WARZYWA

BROKUŁY****
BRUKSELKA**
BURAKI****
CEBULA***
CYKORIA**
CZOSNEK*****
KALAFIOR***
KAPUSTA*****
MARCHEW****
OLIWKI**
PAPRYKA****
PIETRUSZKA**
POMIDORY***
RZEŻUCHA****
RZODKIEWKA***
SAŁATA****
SZPINAK***
ZIEMNIAKI***

OWOCE

ANANAS****
AWOKADO*****
BANANY****
CYTRYNY**
FIGI****
GREJPFRUTY****
JABŁKA***
JAGODY CZARNE*****
KIWI**
MALINY***
MORELE***
POMARAŃCZE***
PORZECZKI CZARNE****
ŚLIWKI***
TRUSKAWKI***
WINOGRONA****
WIŚNIE*****
ŻURAWINY****

ORZECHY I PESTKI

MIGDAŁY***
NASIONA SŁONECZNIKA*****
ORZECHY  BRAZYLIJSKIE****
ORZECHY NERKOWCA***
ORZECHY LASKOWE***
ORZECHY WŁOSKIE***
PESTKI DYNI*****
SEZAM****
SIEMIE LNIANE*****

PRODUKTY BIAŁKOWE

FASOLA***
GROCH****
JAJA*****
JOGURT***
KEFIR***
KURCZAK***
ŁOSOŚ****
MORSZCZUK*
MINTAJ**
PSTRĄG*
SOCZEWICA*****
SOJA*****
SOLA**
ŚLEDŹ***
TOFU (SER SOJOWY)****
TUŃCZYK****
WĄTRÓBKA CIELĘCA LUB DROBIOWA***

TŁUSZCZE

MASŁO*
OLIWA Z OLIWEK****
OLEJ RZEPAKOWY****
OLEJ LNIANY****

NAPOJE

HERBATA ZIELONA*****
HERBATA CZERWONA****
KAKAO****
MLEKO SOJOWE***
NATURALNE SOKI WARZYWNE I OWOCOWE**
NAPAR ZE SKRZYPU*****
SOK BRZOZOWY****
WINO CZERWONE***
WODA MINERALNA*****

INNE

CZEKOLADA GORZKA***
DROŻDŻE PIWNE***
MELASA TRZCINOWA****

 

PRZYKŁADOWY DZIENNY JADŁOSPIS DIETY STRUKTURALNEJ

800 kcal

  • Śnidanie 150 kcal:

Zmiksować:

- 175 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu

- 10 g otrąb pszennych

- 150 g malin

  • II Śniadanie 100 kcal:

- 20 g mieszanki pestek dyni i słonecznika (po 10 g)

  • Obiad 300 kcal:

- zupa warzywna 15 kcal

- 100g wątróbki drobiowej z duszoną cebulką (100 g wątróbki drobiowej obtoczyć w łyżeczce mąki pszennej i usmażyć na łyżce oliwy z oliwek, pod koniec smażenia dodać 50 g cebuli)

- surówka z pora lub cykorii 200g (pokroić 200 g cykorii i  zetrzeć 50 g jabłka, wszystko wymieszać i skropić sokiem z cytryny)

  • Podwieczorek 100 kcal:

- 200 g kiwi (3 średnie)

  • Kolacja 150 kcal:

- ELIKSIR POMARAŃCZOWY 150 kcal

-200 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśnięty)

-15 g zarodków pszennych

-10 g moreli suszonych (wcześniej namoczonych ok. 1 godz.)

1200 kcal

  • Śniadanie 150 kcal:

- 30 g chleba żytniego z soją  i słonecznikiem

- 20 g sera mozzarella

- 1 średniej papryki – 50 g

Zmiksować:

- 200 ml mleka sojowego

- 10 g otrąb pszennych

- 100 g truskawek

  • II Śniadanie 100 kcal:

- 20 g gorzkiej czekolady

  • Obiad 500 kcal:

- zupa warzywna 15 kcal

- 250 g zapiekanki z makaronu (80 g pieczarek podsmażyć na płaskiej łyżeczce masła następnie do 200 g ugotowanego makaronu razowego dodać podsmażone pieczarki, rozmieszane jajko, szczyptę soli morskiej i wszystko wymieszać, posypać 20 g sera żółtego i zapiec w piekarniku, po wyjęciu posypać 10 g posiekanego szczypiorku lub kiełków rzodkiewki lub rzeżuchą )

- surówka z pomidora (150g pomidora doprawić przyprawami i cebulą)

  • Podwieczorek 100 kcal:

- 150 g winogron

  • Kolacja 250 kcal:

- awokado z serkiem wiejskim – 1 średnie awokado ok. 100g (waga bez pestki) umyć, przekroić wzdłuż i usunąć pestkę. Nałożyć do owocu 80g serka wiejskiego ziarnistego i posypać solą czosnkową.---strona---

ELIKSIRY DIETY STRUKTURALNEJ

Hitem diety strukturalnej są eliksiry odchudzające i odmładzające, czyli świeże, naturalne koktajle o kaloryczności 150 - 200 kcal, które zalecane są do systematycznego stosowania zamiast tradycyjnych posiłków. Dzięki maksymalnym dawkom doskonale przyswajalnych naturalnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy przyspieszają one przemianę materii oraz zapewniają długotrwały przypływ energii pozwalając uniknąć typowego dla odchudzania osłabienia i pogorszenie samopoczucia.

Wypijanie codziennie zamiast kolacji jednego z eliksirów diety strukturalnej powoduje systematyczną i trwałą redukcję masy ciała, nawet jeśli nie wprowadzimy innych zmian w dotychczasowym sposobie odżywiania.

Dodatkowo poszczególne eliksiry zapewniają podczas regularnego stosowania konkretne efekty zdrowotne wynikające z działania substancji zawartych w poszczególnych produktach wykorzystywanych do ich przyrządzania.

  • ŻÓŁTY 150 kcal

OCZYSZCZAJĄCY ORGANIZM Z TOKSYN I NADMIARU CHOLESTEROLU

  1. sok brzozowy - 250ml

  2. plaster ananasa

  3. 1 małego jabłka

  4. morela suszona

  5. łyżka kiełków lub zarodków pszennych

  6. łyżka otrąb pszennych

  • WIŚNIOWY 200 kcal

PRZECIWZMARSZCZKOWY, PRZYWRACAJĄCY GĘSTOŚĆ SKÓRZE, INICJUJĄCY POWSTAWANIE KOLAGENU

  1. mleko sojowe - 200ml

  2. wiśnie - 100g

  3. 2 łyżeczki zarodków pszennych

  4. łyżeczka melasy trzcinowej

  5. 1 łyżeczki skrzypu

  • POMARAŃCZOWY 200 kcal

WZMACNIAJĄCY, UZUPEŁNIAJĄCY WITAMINY I MIKROELEMENTY

  1. świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy - 250ml

  2. pokrojona figa

  3. suszona morela (wcześniej namoczona w wodzie lub soku jabłkowym)

  4. łyżeczka siemienia lnianego

  5. łyżeczka zarodków pszennych

  6. łyżeczka drożdży piwnych

  • BIAŁY 200 kcal

UZUPEŁNIAJĄCY WAPŃ I MIKROELEMENTY. ZALECANY W OSTEOPOROZIE, DLA ALERGIKÓW I DLA DZIECI

  1. mleko ryżowe lub sojowe - 200 ml

  2. 1 banana

  3. pokrojona figa

  4. łyżeczka zarodków pszennych

  5. łyżeczka melasy trzcinowej

  • ZIELONY 150 kcal

POPRAWIAJĄCY PRZEMIANĘ MATERII, ODCHUDZAJĄCY

  1. kefir lub jogurt naturalny 1,5 % tłuszczu - 200ml

  2. 1 małego dojrzałego avocado - 30g

  3. łyżka stołowa soku z cytryny

  4. łyżka siekanej zielonej pietruszki

  5. łyżka otrąb owsianych

  6. 1 łyżeczki morszczynu

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl