Dieta strukturalna, dzięki minimalnej kaloryczności i maksymalnej wartości odżywczej wszystkich zalecanych w niej produktów, umożliwia realizację niezwykle skutecznych programów odchudzania.
Kuracje 800, 1200 kcal i Odchudzanie Weekendowe są coraz bardziej popularne wśród gwiazd show-biznesu, sportu i polityki oraz wszystkich, którzy dotychczas bezskutecznie starali się odzyskać i trwale zachować swoją idealną masę ciała. Pełne uzasadnienie medyczne diety strukturalnej spowodowało, że jest ona stosowana w uzdrowiskowym leczeniu nadwagi, otyłości oraz innych schorzeń cywilizacyjnych. Kuracje odchudzające na diecie strukturalnej wprowadziło do swojego programu leczniczego Uzdrowisko Busko-Zdrój, a już obecnie podobne plany mają renomowane zagraniczne uzdrowiska.
Tajemnicą powodzenia diety strukturalnej jest uzyskiwanie – dzięki maksymalnym dawkom naturalnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy – prawidłowego tempa podstawowej przemiany materii, nawet podczas długotrwałego ograniczania kaloryczności diety. W rezultacie nie występuje charakterystyczny dla większości diet odchudzających efekt jo-jo, a pozostanie na produktach strukturalnych również po zakończeniu kuracji umożliwia trwałe unormowanie masy ciała.
Zalecane produkty są urozmaicone smakowo i zapewniają pozyskiwanie najwyższej jakości białka, tłuszczów i węglowodanów w proporcjach odpowiadających normom obowiązującym w żywieniu człowieka. Poszczególne produkty strukturalne klasyfikowane są dodatkowo ze względu na ich wartości odżywcze oraz znaczenie dla procesów regeneracji i odmładzania tkanek. Najwyższa pięciogwiazdkowa ocena wskazuje produkty najcenniejsze, których nie może zabraknąć w diecie współczesnego człowieka.
LISTA PRODUKTÓW ZALECANYCH W DIECIE STRUKTURALNEJ
PRODUKTY ZBOŻOWE
CHLEB PEŁNOZIARNISTY (RAZOWY) ***
KASZA GRYCZANA *****
KASZA JAGLANA****
KIEŁKI PSZENICY ****
MAKARON RAZOWY***
MUESLI BEZ CUKRU*
OTRĘBY OWSIANE****
OTRĘBY PSZENNE****
PŁATKI OWSIANE*****
RYŻ BRĄZOWY***
RYŻ DZIKI****
ZARODKI PSZENNE*****
WARZYWA
BROKUŁY****
BRUKSELKA**
BURAKI****
CEBULA***
CYKORIA**
CZOSNEK*****
KALAFIOR***
KAPUSTA*****
MARCHEW****
OLIWKI**
PAPRYKA****
PIETRUSZKA**
POMIDORY***
RZEŻUCHA****
RZODKIEWKA***
SAŁATA****
SZPINAK***
ZIEMNIAKI***
OWOCE
ANANAS****
AWOKADO*****
BANANY****
CYTRYNY**
FIGI****
GREJPFRUTY****
JABŁKA***
JAGODY CZARNE*****
KIWI**
MALINY***
MORELE***
POMARAŃCZE***
PORZECZKI CZARNE****
ŚLIWKI***
TRUSKAWKI***
WINOGRONA****
WIŚNIE*****
ŻURAWINY****
ORZECHY I PESTKI
MIGDAŁY***
NASIONA SŁONECZNIKA*****
ORZECHY BRAZYLIJSKIE****
ORZECHY NERKOWCA***
ORZECHY LASKOWE***
ORZECHY WŁOSKIE***
PESTKI DYNI*****
SEZAM****
SIEMIE LNIANE*****
PRODUKTY BIAŁKOWE
FASOLA***
GROCH****
JAJA*****
JOGURT***
KEFIR***
KURCZAK***
ŁOSOŚ****
MORSZCZUK*
MINTAJ**
PSTRĄG*
SOCZEWICA*****
SOJA*****
SOLA**
ŚLEDŹ***
TOFU (SER SOJOWY)****
TUŃCZYK****
WĄTRÓBKA CIELĘCA LUB DROBIOWA***
TŁUSZCZE
MASŁO*
OLIWA Z OLIWEK****
OLEJ RZEPAKOWY****
OLEJ LNIANY****
NAPOJE
HERBATA ZIELONA*****
HERBATA CZERWONA****
KAKAO****
MLEKO SOJOWE***
NATURALNE SOKI WARZYWNE I OWOCOWE**
NAPAR ZE SKRZYPU*****
SOK BRZOZOWY****
WINO CZERWONE***
WODA MINERALNA*****
INNE
CZEKOLADA GORZKA***
DROŻDŻE PIWNE***
MELASA TRZCINOWA****
PRZYKŁADOWY DZIENNY JADŁOSPIS DIETY STRUKTURALNEJ
800 kcal
Zmiksować:
- 175 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
- 10 g otrąb pszennych
- 150 g malin
II Śniadanie 100 kcal:
- 20 g mieszanki pestek dyni i słonecznika (po 10 g)
Obiad 300 kcal:
- zupa warzywna 15 kcal
- 100g wątróbki drobiowej z duszoną cebulką (100 g wątróbki drobiowej obtoczyć w łyżeczce mąki pszennej i usmażyć na łyżce oliwy z oliwek, pod koniec smażenia dodać 50 g cebuli)
- surówka z pora lub cykorii 200g (pokroić 200 g cykorii i zetrzeć 50 g jabłka, wszystko wymieszać i skropić sokiem z cytryny)
Podwieczorek 100 kcal:
- 200 g kiwi (3 średnie)
Kolacja 150 kcal:
- ELIKSIR POMARAŃCZOWY 150 kcal
-200 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśnięty)
-15 g zarodków pszennych
-10 g moreli suszonych (wcześniej namoczonych ok. 1 godz.)
1200 kcal
Śniadanie 150 kcal:
- 30 g chleba żytniego z soją i słonecznikiem
- 20 g sera mozzarella
- 1 średniej papryki – 50 g
Zmiksować:
- 200 ml mleka sojowego
- 10 g otrąb pszennych
- 100 g truskawek
II Śniadanie 100 kcal:
- 20 g gorzkiej czekolady
Obiad 500 kcal:
- zupa warzywna 15 kcal
- 250 g zapiekanki z makaronu (80 g pieczarek podsmażyć na płaskiej łyżeczce masła następnie do 200 g ugotowanego makaronu razowego dodać podsmażone pieczarki, rozmieszane jajko, szczyptę soli morskiej i wszystko wymieszać, posypać 20 g sera żółtego i zapiec w piekarniku, po wyjęciu posypać 10 g posiekanego szczypiorku lub kiełków rzodkiewki lub rzeżuchą )
- surówka z pomidora (150g pomidora doprawić przyprawami i cebulą)
Podwieczorek 100 kcal:
- 150 g winogron
Kolacja 250 kcal:
- awokado z serkiem wiejskim – 1 średnie awokado ok. 100g (waga bez pestki) umyć, przekroić wzdłuż i usunąć pestkę. Nałożyć do owocu 80g serka wiejskiego ziarnistego i posypać solą czosnkową.---strona---
ELIKSIRY DIETY STRUKTURALNEJ
Hitem diety strukturalnej są eliksiry odchudzające i odmładzające, czyli świeże, naturalne koktajle o kaloryczności 150 - 200 kcal, które zalecane są do systematycznego stosowania zamiast tradycyjnych posiłków. Dzięki maksymalnym dawkom doskonale przyswajalnych naturalnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy przyspieszają one przemianę materii oraz zapewniają długotrwały przypływ energii pozwalając uniknąć typowego dla odchudzania osłabienia i pogorszenie samopoczucia.
Wypijanie codziennie zamiast kolacji jednego z eliksirów diety strukturalnej powoduje systematyczną i trwałą redukcję masy ciała, nawet jeśli nie wprowadzimy innych zmian w dotychczasowym sposobie odżywiania.
Dodatkowo poszczególne eliksiry zapewniają podczas regularnego stosowania konkretne efekty zdrowotne wynikające z działania substancji zawartych w poszczególnych produktach wykorzystywanych do ich przyrządzania.
ŻÓŁTY 150 kcal
OCZYSZCZAJĄCY ORGANIZM Z TOKSYN I NADMIARU CHOLESTEROLU
sok brzozowy - 250ml
plaster ananasa
1 małego jabłka
morela suszona
łyżka kiełków lub zarodków pszennych
łyżka otrąb pszennych
WIŚNIOWY 200 kcal
PRZECIWZMARSZCZKOWY, PRZYWRACAJĄCY GĘSTOŚĆ SKÓRZE, INICJUJĄCY POWSTAWANIE KOLAGENU
mleko sojowe - 200ml
wiśnie - 100g
2 łyżeczki zarodków pszennych
łyżeczka melasy trzcinowej
1 łyżeczki skrzypu
POMARAŃCZOWY 200 kcal
WZMACNIAJĄCY, UZUPEŁNIAJĄCY WITAMINY I MIKROELEMENTY
świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy - 250ml
pokrojona figa
suszona morela (wcześniej namoczona w wodzie lub soku jabłkowym)
łyżeczka siemienia lnianego
łyżeczka zarodków pszennych
łyżeczka drożdży piwnych
BIAŁY 200 kcal
UZUPEŁNIAJĄCY WAPŃ I MIKROELEMENTY. ZALECANY W OSTEOPOROZIE, DLA ALERGIKÓW I DLA DZIECI
mleko ryżowe lub sojowe - 200 ml
1 banana
pokrojona figa
łyżeczka zarodków pszennych
łyżeczka melasy trzcinowej
ZIELONY 150 kcal
POPRAWIAJĄCY PRZEMIANĘ MATERII, ODCHUDZAJĄCY
kefir lub jogurt naturalny 1,5 % tłuszczu - 200ml
1 małego dojrzałego avocado - 30g
łyżka stołowa soku z cytryny
łyżka siekanej zielonej pietruszki
łyżka otrąb owsianych
1 łyżeczki morszczynu