facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \ diety
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Dieta warzywna

Autor: Celina

Zimą tyjemy szybciej niż w pozostałych porach roku, mniej się ruszamy, jemy więcej kalorycznych posiłków. Dieta warzywna dostarcza nam wiele witamin i minerałów, pozwala schudnąć nawet do 5 kg w ciągu tygodnia, a ponadto pozwala na odzyskanie pięknej cery usuwając toksyny z organizmu.

Bardzo dużą zaletą tej diety jest również to, że dostarczamy naszemu organizmowi niewielką ilość kalorii (można do 600 kcal), a nie odczuwamy uczucia głodu ani napadu wilczego apetytu. Nie czujemy też osłabienia, ani braku energii, w przeciwieństwie do innych drastycznych diet czy głodówek. Podstawową zasadą diety jest jest jedzenie trzech posiłków dziennie i do każdego dodanie jednego z warzyw - śniadanie, obiad i wczesna kolacja.

Dietę warzywną mogą stosować wszystkie osoby zdrowe, za wyjątkiem kobiet w ciąży i dorastającą młodzież.

Przykładowe menu:

śniadanie - do wyboru:

  • kromka ciemnego pieczywa, starta marchew rozłożona na pieczywie i jajko na twardo.

  • kromka z chleba z plasterkami pomidora i cukinii posmarowana serkiem twarogowym i szczypiorkiem

  • opakowanie serka homogenizowane z mieszaj z rzodkiewką i ogórkiem, dopraw ziołami, zjedz z pieczywem chrupkim

obiad - do wyboru:

  • sałatka kalafiorowo-brokułowo-szynkowa (po kilka różyczek brokułów i kalafiora ugotuj kilka minut, dodaj pokrojony plaster szynki i zamieszaj z jogurtem z dodatkiem zieleniny

  • sałatka z fasoli szparagowej i pomidorem (ugotuj 25 dag fasolki, dodaj obrany ze skórki pomidor, połowę puszki kukurydzy, plaster szynki, wyciśnięty ząbek czosnku.

  • gulasz warzywny (cukinia, 2-3 małe kalarepy gotuj kilka minut, następnie dodaj serek z natką pietruszki i ugotowane pokrojone jajko.

kolacja - do wyboru:

  • sałatka z marchwi i kalarepy (marchew i kalarepę obierz i zetrzyj lub pokrój w cienką słomkę, małą główkę sałaty umyj, osusz i porwij na kawałki, dodaj ugotowane jajko, całość zalej sosem winegret , posyp natką pietruszki

  • sałatka z papryk i kukurydzy (średniej wielkości sałata, po pół kolorowych papryk, pół puszki kukurydzy, nasiona słonecznika, 2-3 łyżki twarogu zmieszaj ze sproszkowanym sosem ziołowym lub jogurtowym i odrobiną wody, całość zamieszaj

  • sałatka z rzepy i kapusty pekińskiej (średniej wielkości rzepę i rzodkiew zetrzyj na grubej tarce, kulka liści kapusty lub sałatę porwij na kawałki, obierz ogórek, pokrój na plasterki. Jogurt połącz z opłukanym i posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny oraz drobno pokrojonym indykiem albo rybą - dstaw na 15 minut. Sosem polej sałatkę. Tost lekko ponacinaj w kratkę, zrumień w tosterze i połam na kawałki, grzankami posyp sałatkę.

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl