facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \ diety
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Odchudzanie metodą podzielonego talerza

Autor: Zenek

Masz już dosyć liczenia kalorii i wybierania produktów niskokalorycznych - zastosuj metodę podzielonego talerza.

Talerz nie powinien być większy niż 25 cm średnicy. Dzielimy go na dwie części - jedną napełniamy warzywami lub owocami, drugą przeznaczamy na produkty typu: mięso, ryż, kasza, ziemniaki, makaron. Jest też jeszcze jeden ważny aspekt takiego odżywiania, uchroni cię przed wieloma chorobami. Jeżeli po takim posiłku nadal będziesz głodna, to nałóż sobie na talerz same warzywa. Wybór jarzyn jest ogromny, na pewno znajdziesz coś dla siebie. Metoda ta została przetestowana na dużej ilości osób z nadwagą. U wszystkich uczestników efekty były doskonałe. Skoro połowę talerza wypełniają produkty bogate w błonnik, to nie zostaje już wiele miejsca na tuczące dania.

Talerz śniadaniowy

Powinny się na nim znaleźć: owoce lub warzywa, produkty pełnoziarniste, białko (mleko, ser, jogurt, jajka.

  • omlet z dużą ilością warzyw i świeży sok owocowy
  • płatki zbożowe z mlekiem lub jogurtem, sok owocowy
  • ciemna bułeczka z otrębami, serek, pomidor, szklanka chudego mleka

Talerz obiadowy

  • połowa warzywa, druga: mięso i ryż
  • połowa warzywa druga, ryba i ziemniaki
  • spaghetti z pomidorami: 3/4 talerza sałata, pozostała część makaron

Talerz do kolacji

  • kromka ciemnego pieczywa, kilka plasterków białej wędliny, owoce
  • 1 pieczony ziemniak, brokuły lub dowolne warzywa, jogurt
  • tortilla z kurczakiem i warzywami lub łososiem, sałata i owoc

Między podstawowymi posiłkami jemy dowolny owoc lub warzywa.

Zalety metody podzielonego talerza

  • nie rezygnujemy z ulubionych potraw
  • nie musimy ciągle liczyć kalorii
  • przeciwdziała efektowi jo-jo
  • jemy pięć posiłków, co skutecznie zapobiega uczuciu głodu
  • łatwa w stosowaniu
  • zapobiega wielu schorzeniom

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl