Zbilansowana dieta pozwala na utrzymanie dobrego stanu zdrowia i figury. Powinna być dobierana do indywidualnych potrzeb każdego z nas. Są jednak zasady, które obejmują wszystkich.
Zbilansowaną dietę należy ustalać indywidualnie do własnych potrzeb według proporcji piramidy żywności, z każdego jej poziomy wybierając urozmaicone produkty spożywcze. W ciągu doby powinniśmy dostarczać organizmowi: 6 razy węglowodany, 5 razy owoce i warzywa, 2 razy mleko, jogurt lub mleko sojowe, 2 razy źródło białka oraz 15-25g tłuszczów.
Właściwe proporcje w żywieniu najlepiej jest osiągnąć, stosując się do zasad:
- jeść regularnie posiłki i przekąski, urozmaicając je codziennie;
- jeść dużo produktów bogatych w błonnik i skrobię;
- nie spożywać zbyt wiele tłuszczu;
- nie jeść często produktów zawierających duże ilości cukru;
- wybierać te pokarmy, które zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych;
- pijąc alkohol, zachowywać umiar;
- stosować umiarkowane ilości soli do gotowania;
- unikać solenia potraw przy ich przyrządzaniu oraz przy stole;
- jeść tyle, aby utrzymywać stałą wagę;
- pamiętać, że nie tylko posiłki, ale także przekąski decydują o osiąganych proporcjach w spożywaniu różnych grup produktów.
Już na jednym talerzu mogą znaleźć się zbilansowane dietetycznie dania, które zapewnią prawidłowe proporcje wszystkich składników odżywczych, niezbędnych w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia.
Przykłady: kurczak w jarzynach, zaprawionych jogurtem, z ryżem; kotlet schabowy w sosie pomidorowym z ziemniakami w mundurkach i zielonym groszkiem; stek z łososia z młodymi ziemniakami, młodą cukinią oraz pomidorami; makaron z warzywami w beszamelowym sosie.